8 tipus d’espais informals en entorns de Treball Col·laboratiu 3.0

A les Oficines actuals s’estan tornant imprescindibles els nous espais, pensats en clau 3.0, per accelerar la Innovació, a través de fomentar formes de treball més disruptives, trencant amb la rutina, que ajudin a les empreses a ser més competitives.

Com ja vaig comentar en l’anterior post (veure link), hi ha cinc tipologies generals de sales de reunions per a empreses amb Cultura Col·laborativa bén implementada, però a més, per promoure aquest canvi cultural de manera més completa s’hauria de comptar amb algun dels següents Espais Informals:

1. com les Zones de Relax, comptant, per exemple, que en algunes zones, s’adapta la cafeteria en diversos espais variats de l’oficina. I és que l’hora del cafè ja forma part del funcionament habitual de l’oficina, i es comprèn com un espai de coworking distès dins i fora de l’oficina (a aquests espais se’ls anomena #speakeasy). No anem nosaltres a la cafeteria, la cafeteria ve a nosaltres.

2. Zones de Documentació (tant físiques com digitals).


3. també cal aprofitar totes les Terrasses o Patis, com a grans zones verdes d’inspiració. I fer tornar cap a dins el verd, no expulsar-lo, si no assumir-lo com un element molt beneficiós per a la vida a l’empresa, en general.

4. o fins i tot les sorprenents Zones de Joc, que tan conegudes s’han fet per l’exemple de “Google” (veure link).
I ja per a empreses amb un alt grau d’implementació de la RSC (veure link ) en el seu desenvolupament habitual, cal disposar d’espais que generin més vinculació emocional entre els treballadors, per la voluntat a llarg termini que el benefici empresarial repercuteixi en tota la societat. I aquests espais són:

5. zona d’Entrenament físic, apreciada per poder combinar els seus beneficis ajustant-ho a l’horari laboral, i moltes vegades amb bones quotes mensuals.

6. Sala de Lactància, útil per a la comoditat i privacitat que ofereix a les seves usuàries.

7. Llar d’infants, que beneficia les famílies i la conciliació, desenvolupant un sentiment de pertinença dels treballadors a l’empresa molt més gran, per la implicació directa d’aquesta en el seu benestar familiar.

8. Petites Botigues, que aporten la solució logística, a petita escala, molt útil per a aquells treballadors d’oficines apartades del centre. Hi ha empreses que compten fins i tot amb servei de bugaderia.

Tots aquests espais es poden implementar a l’Oficina gràcies a la dràstica reducció de despatxos tancats i la considerable demanda de zones d’interacció.

I en general, en sectors molt competitius, l’espai de treball de les empreses ha de ser estudiat a consciència, tant des de l’emplaçament que s’escull, fins al disseny dels espais, perquè pot ser un gran motiu de contractació, assimilable a un ascens laboral o fins i tot a un augment de sou!

    D'acord amb el RGPD i la LOPDGDD, OLGA GUDAY PADROSA tractarà les dades facilitades amb la finalitat d'enviar un butlletí informatiu mensual entre els subscriptors. Podrà exercir, si ho desitja, els drets d'accés, rectificació, supressió, i altres reconeguts en la normativa esmentada. Per a obtenir més informació sobre com estem tractant les seves dades, accedeixi a la nostra política de privacitat.

    Enviant aquest email, acceptes la nostra Política de Privacitat.